Alternativní energie

Alternativní zdroje energie na Zemi

07.04.2010 22:42

...Z toho dělám tyhle stránky a naopak...

  1. Ropa dochází!“ „Fosilní paliva nejdou čerpat donekonečna“ „Rusko nám zastavilo ropu a plyn a ukázalo, jak jsme na něm závislí“ o vše a mnoho dalšího slýcháváme denně ze všech míst, ať už někde z televize, rádia novin nebo třeba časopisů. „Fosilní paliva jednoho dne úplně dojdou, co budeme dělat“ Jsme na tom ale opravdu tak špatně?

  2. Tak třeba ropa. Z ropy vyrábíme gumu, trička, pneumatiky, asfalt, obaly potravin nebo třeba i dokonce kosmetiku. Dnes už si ale málo kdo u tohoto zboží láme hlavu, protože víme, že při výrobě triček se použije zase bavlna nebo vlna, guma se začne vytvářet opět z kaučukovníků a asfalt se nahradí speciálním betonem.

  3. Proč je ale nakonec tolik povyku kolem nějaké energie? Co vlastně dnes už existuje za využitelné typy elektráren? Znám „jen“ geotermální, mnoho typů solárních, přílivové, větrné, vodní, spalovny biopaliv nebo třeba i známé kontroverzní atomové elektrárny. Energii bychom z nich mohli „zadržet“ pomocí přečerpávacích nádrží.

  4. Existují však ještě moderní elektrárny ještě ve vývinu jako jsou termonukleární fúze, technologie s názvem MARS a dalo by se teoreticky i využít i sluneční energie, před průchodem atmosférou – v případě umístění solární elektrárny před naší planetu, dal by se tím omezit dopad slunečních paprsků na Zemi, tím ji ochladit a energii z elektráren by bylo možné „přepravit“ na naši Modrou planetu pomocí laseru nebo mikrovlnného záření.

  5. Pokud bych se pokusil rozepsat elektrárny, o kterých vím, mohl bych začít s energií na ze Slunce, tedy solárními elektrárnami.

  6. Solární elektrárny mají svůj základ na Slunci. Energie vzniká při termojaderných reakcích v nitru naší hvězdy, dopadají na povrch naší planety a podle zákona o zachování energie se přeměňuje na jiné formy jako fosilní paliva, vítr, teplo,...

  7. Solární elektrárny mají spoustu podob. Nejznámější elektrárna je tvořena z fotovoltanických článků, které tuto energii přímo přeměňují, bohužel však až s 83% ztrátami.

  8. Další solární energie se dělí pod názvem Solární termální energie

  9. Tuto energii je možné vyrobit ve Sluneční peci

    Tato pec je složena z parabolického zrcadla, které soustřeďuje všechny sluneční paprsky s paprsky dodávané z tzv. heliostatů, což jsou vlastně jen obyčejná zrcadla, do jediného bodu který se zahřívá a může sloužit buď jako tavící pec nebo jako elektrárna.

  10. Také lze využít zařízení v podobě „satelitů“, u nichž je parabola tvořena zrcadly a a místo konvertoru je zde umístěno zařízení s čočkou která ohřívá kapalinu, která svým tlakem při pohybuje písty, čímž se vytváří energie.

  11. Na podobném principu jako předchozí možnost pracuje i další elektrárna. Ta má dvě podoby.

    První je solární věž, kolem které jsou rozmístěny heliostaty koncentrující sluneční paprsky do jediného místa, kde se ohřívá voda až na vodní páru. Ta proudí pod tlakem do budovy, v níž roztáčí turbíny, zkondenzuje a proudí zpět do věže.

  12. Druhý typ, stavěný jako solární ostrovy s názvem Koncentrovaný solární systém. Zde se využívá zrcadel vybudovaných ve tvaru U (tím se zamezuje ztrátám při natáčení zrcadel). Zrcadla svítí do jediné tyče umístěné nad nimi, ve které se voda opět ohřívá. Zbytek stejným způsobem jako předcházející cyklus.

  13. Další známou a rozšířeno energií je geotermální energie.

    Tato energie se používá k vyhřívání domů, cest, ale také se přeměňuje v elektřinu.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode